В Женева приключиха преговорите между Владимир Путин и Джо Байдън в тесен формат, заяви прес-секретарят на руския лидер Дмитрий Песков пред РИА Новости, предаде „Фокус“.

В допълнение към президентите, на тях присъстваха външните министри Сергей Лавров и Антъни Блинкен.

Срещата във вила „Ла Гранж“ започна около 14:30 часа българско време и първата част продължи почти два часа.

След кратка почивка започнаха разговорите в разширен формат. Преди това само ръководителите на външнополитическите ведомства на двете страни Сергей Лавров и Антъни Блинкен присъстваха на срещата на лидерите.

„Започнаха преговори в разширен формат“, заяви пресслужбата на Кремъл.

В Жълтата зала на вила „Ла Гранж“ се провежда среща в разширен формат с участието на делегациите. От руска страна това са Лавров и неговият заместник Сергей Рябков, заместник-ръководителят на администрацията на Кремъл – прессекретарят на президента Дмитрий Песков, помощникът на държавния глава Юрий Ушаков и началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили – първи заместник-министър на отбраната армейски генерал Валери Герасимов. Освен това заместник-началникът на кабинета на президентската администрация Дмитрий Козак и специалният представител на президента на Русия за сирийското урегулиране Александър Лаврентиев са поканени на срещата на върха, за да обсъдят определени регионални въпроси – съответно за Украйна и Сирия.

Според CNN в американската делегация участват държавният секретар Антъни Блинкен, помощникът на президента по националната сигурност Джейк Съливан, директорът за Русия и Централна Азия на Съвета за национална сигурност в Белия дом Ерик Грийн и заместник-министърът на външните работи по политическите въпроси Виктория Нуланд .

Освен това на срещата на върха присъстват посланиците на двете страни – Анатолий Антонов и Джон Съливан.

Като цяло преговорите се очаква да продължат около пет часа.

Не се очаква съвместна пресконференция, президентите ще говорят с журналисти поотделно.