Късно вчера Европейският парламент прие извънредна резолюция с тежки предупреждения срещу Русия. Тя бе подкрепена с огромно мнозинство – 569 гласа “за”, 67 “против” и 46 въздържали се.

Резолюцията “относно Русия, касае случая с Алексей Навални, увеличаването на военното присъствие по границата на Украйна и руското нападение в Чешката република”.

Евросъюзът трябва да намали зависимостта си от руска енергия, да спре “Северен поток 2” и спорни руски АЕЦ на своята територия – това призова Европарламентът.

В същото време от “Газпром” обявиха, че делът му на европейския пазар през 2020 г. е достигнал 32.2% и продажбите му в Европа, въпреки пандемичните условия, влизат в петорката най-добри в историята на концерна. Очакванията за настоящата година са за ръст на износа на руски газ за ЕС от 5 на сто до 183 млрд. куб. м, предаде ТАСС.

Наред с осъждането на подривните действия на Русия и отбелязването и на случая с опита за отравяне на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, евродепутатите настоятелно призоват “институциите на ЕС и всички държави членки да спрат завършването на газопровода “Северен поток 2” и да настояват за прекратяване на изграждането на спорни атомни електроцентрали от “Росатом”.

Държавите от ЕС не трябва повече да приемат руски средства с неясен произход, пише още в резолюцията.

Евродепутатите призовават Съвета на ЕС да ограничи инвестициите на Кремъл в подривна дейност и разпространение на корупция. ЕП повтаря призива Кипър, България и Малта да прекратят предоставянето на гражданство срещу инвестиции (т.нар. “златни паспорти”).

Европарламентът също така призовава държавите от ЕС съгласувано да изгонят руски дипломати заради случая в Чехия и да действат своевременно и решително срещу разрушителните действия на руските разузнавателни служби, като повишат сътрудничеството в областта на контраразузнаването и споделянето на данни.

Евродепутатите заявяват, че ако Русия нахлуе в Украйна, Москва трябва да бъде изключена от платежната система SWIFT,

вносът в ЕС на руски енергоносители да бъде прекратен, имуществото на олигарси от обкръжението на руските управляващи и техните семейства да бъде запорирано, а визите им за ЕС да бъдат отменени.