Временно Европейската прокуратура да започне работа, без да са определени всички 140 делегирани прокурори. Това е предложил днес на заседание на Съвета на ЕС еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, съобщи БТА. Лаура Кьовеши, назначена за ръководител на прокуратурата на ЕС, също била съгласна с предложението.

“Спешно е прокуратурата да заработи, а най-спешно е държавите от ЕС да определят делегираните прокурори. Настоях до април да има срокове за определянето на делегираните прокурори “, заяви Рейндерс”, добави той.

 

По неговите думи е необходимо дотогава всяка от страните в ЕС, участващи в Европейската прокуратура, да има делегирани прокурори, независимо дали бройката е запълнена.

 

Според него това не означава, че непосредствено след април прокуратурата ще заработи. Рейндерс отбеляза, че за тази година новата структура ще разполага с бюджет от 45 милиона евро.

 

Европейската прокуратура съобщи, че Белгия е десетата от 22 държави, участващи в новата структура, която е излъчила своите делегирани прокурори. По-рано тази седмица делегирани прокурори определи и Португалия.

 

Припомняме, че миналата седмица Кьoвeши  oтхвърли ceдeм oт дeceттe кaндидaти зa дeлeгирaни прoкурoри oт Бългaрия.