Служители на Бюрото по защита в действие.

ДПС се хвърли да брани Бюрото по защита, което в момента се ръководи от главния прокурор. Първа точка в дневния ред на Народното събрание за днес е приемане на второ четене на законопроекта, който прехвърля бюрото от прокуратурата към Министерството на правосъдието.

Първи думата взе Хамид Хамид (ДПС), който се включи още при обсъждането на заглавието на закона. Той обяви, че законът трябва да се казва за осветяване на някои защитени свидетели трябва да гласи заглавието. Според Хамид целта на промените е свидетелите да бъдат осветени и отстреляни в интерес на олигарсите. Той обвини, че за част от депутатите този закон е “просто бизнес” и тези депутати “още днес следобед ще си броят хонорарите”.

За друга част проектът бил само пиар, а за останалите – една мръсна поръчка срещу бюрото. “То не е на главния прокурор, на прокуратурата или на съда. То е на правосъдната система”, разпали се Хамид, но не стана ясно защо под ръководството на министъра на правосъдието защитените свидетели са в опасност.

Представителите на ГЕРБ не бяха толкова разпалени, колкото Хамид. Но и Анна Александрова и Александър Ненков обявиха, че съдебна реформа не може да бъде направена за 2 месеца и без мнозинство.

За преместването на бюрото се изказаха от останалите политически партии – ИТН, ДБ, ИБГНИ.

Желанието на главния прокурор да създаде военизирана структура за участие в безредици накара хората да излязат по улиците, обяви Радостин Василев (ИТН). “Това не е реформа, но това е пресечна линия, която ще постави ясна граница в следващото НС с кои може да се прави съдебна реформа и кои искат да пазят статуквото”, обяви Василев.

“Докато течеше дебатът за Бюрото по защита в правната комисия, главният прокурор си чатеше с “Pi ar Sevi Boiko”. Това ли е независимостта на главния прокурор, която гарантира защитата на свидетелите”, попита Атанас Славов (ДБ).

Цветан Енчев (ДПС) смята, че целта е била да бъде показано, че не е ли избран от правилните хора, главният прокурор няма да живее спокойно. И всички законопроекти, свързани със съдебната власт, са били наказателна акция срещу Гешев.

“Голата истина е, че част от депутатите се опитват да запазят това странно бюро и този странен главен прокурор. Мен ме е срам да стоя с част от вас в пленарната зала. ГЕРБ и ДПС, вие сте срам. И сега ще изляза от тук”, включи се и Филип Станев.

“Съдейки по писъците, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов”, репликира и Николай Хаджигенов (ИБГНИ).

По настояване на Атанас Атанасов (ДБ) дебатът по заглавието на закона беше прекратен. Атанасов обясни, че мястото на тази дискусия е била на първо четене и с многото реплики сега само се губи време.