Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи драматично завръщане в Белия дом, за да продължи лечението си у дома след тридневен престой в болница, предаде Би Би Си. Той беше изписан от Националния медицински център “Уолтър Рийд” в Мериленд малко след полунощ наше време.

Въпреки че все още може да предава заразата, той свали маската си на балкона на Белия дом, за да запише послание до американците. “Не се страхувайте, не оставяйте коронавируса да доминира живота ви. Ние разполагаме с най-добрите лекарства в света. Скоро ще имаме и ваксина”, каза той и се похвали, че вероятно вече “има имунитет” срещу Covid-19.

Решението на Тръмп да махне маската си в Белия дом, където вчера заразена с коронавирус се оказа и говорителката Кейли Макенани, си навлече негативни коментари от неговия предизборен съперник Джо Байдън. “Надявам се, че след като президентът преживя това, ще предаде правилния урок на американския народ: Маските имат значение. Те спасяват животи”, написа той.

Тръмп отбеляза в любимата си социална мрежа Туитър, че се чувства “по-добре, отколкото преди 20 години” и призова да не се страхуваме от коронавируса. “Чувствам се наистина добре. Не се страхувайте от COVID- 19. Не го оставяйте да доминира в живота ви. При управлението на Тръмп разработихме някои наистина страхотни лекарства и придобихме знания” – продължи президентът.

По-рано кандидатът на Републиканската партия за втори мандат публикува видео, в което благодари на медицинските специалисти, които се грижат за него, и сподели: “Беше много интересно пътуване. Научих много за Covid-19. Научих го, като наистина отидох на училище. Това е истинското училище. Но го схванах, разбрах го. Много е интересно, ще ви го разкажа… Междувременно… Обичаме Съединените щати и това, което се случва. Благодаря ви!”, заяви Тръмп.

Около обед българско време Тръмп се отдаде на предизборна агитация в Туитър, като избълва 27 туита за 15 минути. В част от тях той насочи критиките си към икономическата политика на Демократическата партия, като заяви, че те ще наложат най-голямото увеличение на данъците, регистрирано някога в страната, и ще предизвикат нов икономически спад, ако спечелят предстоящите избори.

“Ако искате огромно увеличаване на данъците, най-големият в историята на нашата страна (такива, които ще изключат нашата икономика и ще увеличат безработицата), гласувайте за демократите… Не забравяйте, че фондовата борса се готви да бие всички рекорди за всички си времена, следващата година ще бъде най-добрата. Гласувайте, гласувайте, гласувайте”, написа той.

“Избиратели във Вирджиния, вашият губернатор иска да заличи втората ви поправка. Спрях го. Аз съм единственото нещо между вас и вашата втора поправка. Работя усилено във Вирджиния… По-добре гласувайте за любимия си президент или махнете за сбогом на ниските данъци и правата за оръжие”, добави той.

“Ръст на фондовата борса, гласувайте!”; “Най-силна армия в историята, гласувайте!”; “Закон и ред, гласувайте!”; “Религиозна свобода, гласувайте!”; “Най-голямото данъчно облекчение, задава се и още, гласувайте!”; “Космически сили, гласувайте!”; “По-добро и по-евтино здравеопазване, гласувайте!”; “Борба с корумпираните медии за фалшиви новини, гласувайте!”; “Мир чрез сила (връщане на нашите войници у дома), гласувайте!” – бяха част от призивите му в Туитър, изписани с главни букви – знак за крещене в Интернет-етикета.

Тръмп е премълчал за първия си положителен тест за COVID-19, съобщи пък “Уолстрийт Джърнъл”. В материала се припомня, че президентът разказа за дадения тест пред ТВ Fox News миналия четвъртък, след като стана ясно, че се е заразила съветничката му Хоуп Хикс. Според изданието Тръмп е получил положителния резултат още преди ефира. Според правилата, втори, по-точен тест, се прави при положителен експресен тест, какъвто е дал президентът. Тръмп решил да не разкрива информация за първия си тест и вместо това съобщил пред телевицията, че Хикс е заразена с коронавирус. Президентът даже бил помолил един от съветниците си да не казва на никого тази информация. Както е известно, Доналд Тръмп обяви официално, че е заразен с коронавирус в петък вечерта и скоро след това бе приет в болница.

След няколко отрицателни теста, днес заразена с коронавирус се оказа и говорителката на Белия дом Кейли Макенани. “След като постоянно давах отрицателни резултати при тестове, включително всеки ден от четвъртък, в понеделник сутринта бях тествана положително за COVID-19, без да изпитвам никакви симптоми”, каза Макенани в изявление.

“Няма репортери, продуценти или членове на пресата, които са посочени като близки контакти от медицинското звено на Белия дом”, добави говорителката на Тръмп, която заяви, че влиза в карантина след диагнозата.

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън даде пореден отрицателен тест за коронавируса. Това е трети тест, на който той се подлага от петък насам, след като стана ясно, че президентът, с когото бяха на диспут в Кливланд, е заразен.

Междувременно Белият дом е предоставил на властите на щата Ню Джърси имената на над 200 души, които са били на прояви, свързани с обиколката на Доналд Тръмп за набиране на средства за предизборната му кампания в Бедминстър в четвъртък, предаде Ройтерс. Здравните власти на Ню Джърси са се свързали с хората, които са били на проявите и са им препоръчали да се наблюдават за симптоми и да се самоизолират, ако са били в тесен контакт с президента и с хора от персонала му.

Източник: segabg.com