Не забравяйте, за да сте равни на другите политически сили, трябва да сте една крачка, но не повече пред тях. Ако изпреварването на другите е непоносимо за тях, ще се превърнем в образ на врага за всички. 

Всички усилия трябва да бъдат центрирани в борбата срещу коронавируса и последствията от него за нашите избиратели и за всички граждани на страната.

Eпидемията оголи дефицитите на държавните институции.

Удари икономиката.

С лека ръка издигна здравната сигурност на гражданите в основен приоритет. Това шокира политическия елит, защото решаването на този проблем беше отлагано с години.

Пожелавам на всеки от Вас да направи това за “другите”, което би очаквал да получи от света около него.

Пожелавам Ви да превърнете единството и заедността във вътрешна мотивация за правене на политики и реална история!

Това заяви в приветственото си слово почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган пред делегатите и гостите на Десетата отчетно-изборна конферения на ДПС, която се провежда онлайн.

Неговото слово се очакваше с най-голям интерес. На традиционните си речи в края на всяка година почетният лидер на Движението задава курса, който неговата политическа сила да следва в близкото бъдеще.

Ето цялото послание на Доган:

Уважаеми господин Председател
Уважаеми делегати на Х-тата Национална Конференция на ДПС
Живеем в трудни и непредвидими времена…
Един вирус промени начина на живот и показа колко много сме уязвими във всички измерения на живота.
Разбира се, “И това ще мине…”, но нищо от досегашния ни живот няма да има същата форма и осмисленост.

За една година от своето коварно шествие по планетата Ковид-19 преобрази политически реалности, смени политически субекти, показа дефицитите на държавните институции и техните функции в обслужването на обществото, “удари” икономиката, и на “ужким” миксира пластовете на корпоративните и обществени интереси, като с “лека ръка” издигна здравната сигурност на гражданите в основен приоритет на всички държави.

Това шокира политическия елит, защото този проблем беше загърбен и отлаган във времето.

Сътресенията от тези промени ще бъдат съизмерими с изменението на климата, с мащабни войни или с финансово-икономически кризи в планетарен мащаб.

И точно в такъв критичен момент от живота на човечеството, изрази като “глобално единство”, “обединени усилия” и “заедност” са най-често изговаряни призиви към всички.

Няма съмнение, че всеки интуитивно разбира смисъла на тези послания, но само когато е надвиснала обща опасност над главите ни.

Пожелавам на всички Ви да преговорим уроците за единството и заедността!
Тъкмо затова, задачата на задачите е да предотвратим очертаващата се на хоризонта хуманитарна катастрофа…

Всички усилия трябва да бъдат центрирани в борбата срещу коронавируса и последствията от него за нашите избиратели и за всички граждани на страната.

Пожелавам на всеки от Вас да направи това за “другите”, което би очаквал да получи от света около него.

Пожелавам Ви да превърнете единството и заедността във вътрешна мотивация за правене на политики и реална история!

Но не забрявайте: за да бъдете равнопоставени с другите политически сили, трябва да сте поне една крачка (но не и повече) пред тях в сканирането, визирането и реформирането на света, в който живеем.

Ако изпреварването на другите е непоносимо за тях, тогава ще се превърнем в събирателен образ на врага за всички.

Този императив е валиден за всички формации, които се появяват на бял свят като съпротива срещу асимилирането на тяхната идентичност.

 

Намирането на оптималния баланс в съотношението какви сме и как искаме да се легитимираме съобразно политическото време в обществото е изкуството за правене на политика.

Пожелавам Ви да бъдете силни, живи и здрави и да отстоите себе си във времето.
Обичам ви!
Винаги ваш: Ахмед Доган

Приветственото слово бе прочетено от Илхан Кючук, докато Доган го наблюдаваше онлайн.

Словото изпратено с бурни овации.

 

След това Доган се включи на живо в работата на форума.

 

“Респектиран съм! В условия като тези да направите такава онлайн конференция, означава много. Понякога така съм сърдит на съдбата, че ме направи политик, но като гледам как се появявате, утвърждавате, развивате, трябва да се извиня на съдбата, защото получавам огромно вътрешно удовлетворение, като ви гледам, че сте модел за другите.

Убеден съм че ви предстои много интересно бъдеще, особено в контекста на вашата отговорност и този хъс, с който правите всички неща. Обичам ви”, каза Доган.

Той отправи пожелания за предстоящите празници, макар че те няма да бъдат както всяка година.

“Благодаря ви, че ви има”, завърши с поздравителни думи Ахмед Доган.