„Шокирана съм от кандидат-депутатската листа на БСП. Никога Столетницата не е стигала до такова ниско ниво. От една страна това е унизително отношение към Народното събрание, в което исторически погледнато са изпращани достойни българи за народни представители, които да бъдат проводници на „Съединението прави силата“. – това написа дипломатът от кариерата Жоржета Пехливанова, след като стана ясно, че в листите на БСП се включени редица личности от света на футбола и телевизионни коментатори.

Повод за реакцията й стана участието на народният представител от ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на БСП за София област Иван Ченчев в предаването „Референдум“ на БНТ. „Oт БСП сме готови с листите ни с кандидати за народни представители. В рамките на гражданската квота се съгласиха да помогнат на партията хора, които не се занимават с политика. Успяхме да съберем разделени хора в спорта, но обединени в политиката – това е ясен знак, че БСП става обединител“, заяви Иван Ченчев.

„Не може днес да се изпращат учили недоучили младежи, които да коват закони, без да познават държавната структура и без нито един ден стаж в държавната администрация. Или „разделени хора в спорта, но обединени в политиката“ да трият банките в парламента и си разменят тъпи шегички и закачки като в посредствен спортен отбор. Пълен абсурд е начинаещи партийци и спортисти да ръководят сложната държавна политика. Парламентът не е нито Комсомол, нито БСФС. За мен това е подигравка с членската маса на БСП, с българския народ и с Народното събрание.“ – категорична е Жанета Пехливанова. Подобно мнение изказва и първия адвокат, защитавал българските медици в Либия – Владимир Шейтанов. „Не може съдбата на държавата в законодателната сфера да се поверява на хора без една минута опит в законодателството.“ – коментира адвокат Шейтанов и изразява съмнения, че посочените в листите хора ще имат капацитета да реализират политиките на „Визия за България“.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • Gmail
  • Принтирай
  • LinkedIn
Жоржета Пехливанова с Уго Чавес (сн. Личен архив)

Жоржета Пехливанова е дипломат от кариерата. Завършила е Френската езикова гимназия във Варна и СУ “Св. Климент Охридски”. Специализира в Сорбоната в Париж, в  Академията на ООН в Женева и в Дипломатическата академия в Мадрид. Има докторат по испанския политически преход, защитен в Мадрид. Владее 5 езика. Извървяла е ранговата стълбица на дипломат от аташе до посланик в Министерство на външните работи и в посолствата ни в Испания и в редица латиноамерикански държави. Автор е на пет книги за външната политика, има много публикации и анализи на външнополитическа тематика. Тя е утвърден автор в няколко български и чужди специализирани външнополитически академични издания. Член е на Българското дипломатическо дружество, Испанската дипломатическа академия и гост-член на Испанската академия за нравствени и политически науки (RACMYP).

Източник: che-bg.com