Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще се ваксинира срещу коронавирус следващата седмица, като това ще стане публично, предадоха световните медии.  Вицепрезидентът Майк Пенс и съпругата му Карън пък ще се ваксинират утре.

Във вторник Байдън заяви, че д-р Антъни Фаучи го е посъветвал да се ваксинира ”възможно най-рано”. Новоизбраният президент каза, че здравните работници и уязвимите хора са приотитет номер едно, но също така отбеляза колко е важно и той самият да бъде ваксиниран публично, за да изгради доверие сред американците. ”Не искам да изпреварвам работниците на първа линия, но също така искам да покажа, че ваксината е съвсем безопасна”, каза той, цитиран от вестник ”Гардиън”.

Броят на присъстващите на церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент на 20 януари ще бъде драстично намален поради предпазните мерки срещу коронавирус. Вместо обичайните 200 хиляди билета, членовете на Конгреса ще получат малко над хиляда – по един за всеки от 535-те конгресмени и по един гост, предаде ”Асошиейтед Прес”.