Какво ще се случи с цената на биткойна? Ако формулираме въпроса си позитивно „ще поскъпне ли?“ и потърсим в интернет, задължително ще намерим именно този отговор. И обратното – ако сме скептични и потърсим отговор на въпроса „ще се срине ли биткойнът?“, ще бъдем удивени колко много информация в подкрепа на това твърдение ще намерим. Ето защо търговията с криптовалута трябва да бъде правена със сериозна подготовка и ясно съзнаване на поеманите рискове – с тази уговорка в осмия епизод на подкаста „На всяка цена“ говорим с Александър Захариев от „Криптодеск“ – една от борсите за криптовалути и модерна компания, която има редица проекти, базирани на блокчейн технологиите.

Захариев съветва всеки сам да прави собствен анализ, ако е решил да пристъпи към търговия с криптовалути, като не е задължително това да е най-популярната биткойн. Редица компании предлагат възможност за инвестиции в подобен актив, като разнообразието от валути е голямо. Важното е да премерим риска и никога да не инвестираме пари, които реално не са наши. „Има хора, които теглят кредити, за да участват в търговията с биткойн. Това не е правилно“, категоричен е експертът. По думите му не можем да живеем с убеждението, че след като в даден момент има толкова сериозен ръст на цената, това ще продължи вечно.

Криптовалутите и блокчейн технологиите стават все по-важна ниша и редица български компании постигат успехи у нас и в международен мащаб, коментира още предприемачът. Според него липсата на множество регулации в сектора все още позволява на иновативните компании да стъпят бързо на пазара, но е причина част от потребителите все още да са скептични към този сегмент.

Банките „хвърлят прах“ с множеството си проекти за дигитални валути, коментира още Александър Захариев. Според него направените заявки може да се окажат в по-дългосрочен план, с изключение на Китай, където вече пилотният проект се проверява на практика. От друга страна частните компании развиват изключително много тази пазарна ниша, така че трансформацията в света на финансите вече е в ход.

Източник: БНР