Външните министри на Г-7 се събират в Лондон на първата си лична среща от началото на пандемията, пише БНР.  Великобритания, която е ротационен председател на групата, определи двудневния форум като шанс да се възстанови влиянието на Запада. Темите на срещата са възстановяването от коронакризата, изменението на климата и отношенията с Китай, Русия и Иран.

Преди началото на срещата на външните министри от Г-7 американският държавен секретар Антъни Блинкън постави в телевизионно интервю един от акцентите на форума в Лондон:

“Свидетели сме през последните няколко години, че Китай да действа по-репресивно у дома и по-агресивно в чужбина. Това е факт”, заяви Блинкън.

По думите му военен конфликт не е в интерес нито на Китай, нито на Съединените щати.

„САЩ не се опитват да контролират Китай, а да защитят световния ред, основан на правила“, категоричен е американският държавен секретар.

Преди официалното начало на срещата на външните министри на Г-7 Блинкън беше приет от домакина на форума Доминик Рааб. Освен растящото влияние на Китай и конфликта с Русия , двамата първи дипломати обсъждат изтеглянето на войските от Афганистан и бъдещите отношения с Иран.

Първата среща „лице в лице“ на външните министри на страните Г-7 започва утре. Освен страните членки –  Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и ЕС – в срещата ще участва и индийският външен министър Джайшанкар, чиято страна е в тежка криза заради разпространението на Covid-19.

В навечерието на срещата стана ясно, че Г-7 ще инвестира през следващите две години 15 милиарда долара в подкрепа на образованието на жените в развиващите се страни.