Надигане на новите варианти на коронавируса и лош достъп до ваксини в развиващите се страни застрашават глобалното икономическо възстановяване, предупредиха в събота финансовите министри и шефове на централни банки на 20-те най-големи икономики в света, съобщава Ройтерс.

Срещата на Г-20 в италианския град Венеция беше първата среща на министрите лице в лице от началото на пандемията. Взетите на нея решения включват одобряване на нови правила, насочени към спиране на мултинационалните компании да пренасочват печалбите към убежища с ниски данъци.

Това проправя пътя за лидерите на Г-20 да финализират нова глобална минимална ставка на корпоративния данък от 15% на срещата на върха в Рим през октомври, което може да върне стотици милиарди долари в държавни хазни, напрегнати в условията на коронавирусната криза.

В комюникето след срещата се казва, че глобалните икономически перспективи са се подобрили след преговорите на Г-20 през април благодарение на въвеждането на Covid ваксини и на пакети за икономическа подкрепа, но в същото време се признава за наличието на нестабилност с оглед на вариантите на коронавируса като бързо разпространяващия се Делта вариант.

“Възстановяването се характеризира с големи различия между и в рамките на страните и остава изложено на отрицателни рискове, по-специално разпространението на нови варианти на вируса Covid-19 и различни темпове на ваксинация“, пише в заключителното комюнике от срещата.

Докато страните от Г-20 обещаха да използват всички политически инструменти за борба с Covid-19, италианските домакини на срещата заявиха, че има и съгласие за избягване на налагането на нови ограничения върху хората.

“Всички сме съгласни, че трябва да избягваме да въвеждаме отново каквито и да било ограничения за движението на гражданите и начина на живот на хората“, каза италианският министър на икономиката Даниеле Франко, чиято държава е ротационен председател на Г-20 до декември.

В комюникето, макар и да се подчертава подкрепата за „справедливо глобално споделяне“ на ваксините, не се предлагат конкретни мерки, а просто се отчита препоръка на МВФ, Световната банка, Световната здравна организация и Световната търговска организация за финансиране на нови ваксини за 50 милиарда долара.

Италианският домакин заяви, че Г-20 ще се върне към въпроса за финансирането на ваксините за бедните страни преди срещата на върха в Рим през октомври и че новите коронавирусни варианти са област, която трябва да се разгледа. Той обаче не даде повече подробности.

Данните на Ройтерс за новите инфекции с Covid-19 показват, че те нарастват в 69 страни, като дневният процент е във възходящ тренд от края на юни и сега достига 478 000.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че светът е изправен пред „влошаващо се възстановяване на две скорости“, отчасти обусловено от различията в достъпа до ваксини.

Най-голямата политическа инициатива по време на преговорите беше споразумението за световната корпоративна данъчна ставка, ограничаващо осем години спорове по въпроса.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Източник: БНР