Ние сме готови да браним нашите национални интереси и териториална цялост по всеки един начин, това е заявил гръцкият военен министър Никос Панайтополус, предаде РИА Новости.

“Турция през последно време засили провокациите по отношение на нашата страна. Според мен Република Гърция може да отговори на агресивната политика на Анкара. Това може да стане по два начина. Първият е – чрез използване на дипломатическите канали. Вторият начин е засилване на военния потенциал на нашите въоръжените сили”, е казал ръководителят на силовото ведомство в Атина в интервю за медия от страната си.

В отговор на журналистически въпрос дали в настоящия момент армията, военноморският флот и военновъздушните сили са имали готовност да отговорят на евентуална въоръжена агресия от страна на Турция Панайтопулос е бил категоричен: Да!

Министърът в същото време е подчертал, че неговата страна не е желаела да се стига до такова развитие на събитията. Той обаче е заявил, че страната му няма да стои със скръстени ръце и ще брани своите национални интереси и териториална цялост.

Поводът за изказването на Панайотопулос е било решение на правителството в Анкара от 3 юни.

Турският кабинет е издал лиценз на държавна компания да започне проучване и добив на течни горива в Средиземно море, в близост до гръцки териториални води.

В отговор премиерът в Атина Кириакос Мицотакис е изпратил официално писмо до ръководните органи на Европейския съюз. Той е определил постановлението на правителството в Анкара като целенасочена турска провокация.