Въоръжените сили на Гърция бяха поставени в състояние на бойна готовност, предаде AP, позовавайки се на гръцката държавна телевизия.

Напрежението между двете натовски държави остава високо заради продължаващи десетилетия териториални спорове. Турция отхвърли твърденията на Гърция, че нейните кораби за газ и нефт са навлезли в гръцки териториални води в източната акватория на Средиземно море.

Турското външно министерство отправи апел към Атина за диалог, за да се решат споровете между съюзниците в НАТО. Гърция определи като незаконни плановете на Турция да изпрати кораби в оспорваните води, игнорирайки призивите на европейските държави да се въздържа от подобни действия.

Европейският съюз и САЩ са критични към плановете на Анкара и изразиха позиция по въпроса, но турските власти продължават да твърдят, че има опити страната да бъде изключена от находищата в Егейско и Средиземно море. Турция посочи, че иска диалог с Гърция, но в същото време ще защитава своите национални интереси. Допълнително масло в огъня наля и превръщането на храма „Света София” в Истанбул от музей в джамия.

Източник: Факти