Групировката „Хамас“ е изстреляла над 5000 ракети за 20 минути срещу Израел

Над 5000 ракети бяха изстреляни от Ивицата Газа към Израел. С това групировката „Хамас“ обяви старта на операция „Ал-Акса Потоп“, предаде АФП.

„Решихме да сложим край на всички престъпления на окупацията от Израел, приключи времето за вилнеенето им, без да бъдат подведени под отговорност. Изстреляли сме повече от 5000 ракети при първата атака, която продължи над 20 минути“, съобщава групировката.

Нападението на “Хамас” срещу Израел бе обявено от ръководителят на бригадите Изедин ал Касам Мохамед Дейф. Той каза, че срещу Израел са били изстреляни вчера сутринта 5000 ракети. Целта на операцията е да се сложи край на всички престъпления на окупаторите, каза Дейф.

Израелската армия заяви, че ракетите, изстреляни от „Хамас“, са над 3000.

Израелски медии днес съобщават имена на убитите вчера израелци, сред жертвите има деца и младежи. Израелската армия пък публикува на специален интернет сайт данни за 26 убити вчера израелски военнослужещи, сред които има и жени.

Шокиращи видеоклипове, споделяни в социалните медии, показват палестински бойци, които стрелят по минувачи по улиците на Южен Израел, съобщава пък Би Би Си.

Има съобщения за къщи в Сдерот, превзети от въоръжени лица от „Хамас“, която управлява Газа. Израелската армия е казала на местните жители да останат по домовете си .

Интензивността на ракетния обстрел, включващ и ракети с по-голям обсег, започна малко след разсъмване в края на празника Сукот и изненада израелците. В Южен Израел, където са попаднали ракети, горят големи пожари.

Високопоставен военен командир на „Хамас“ обяви началото на операцията в предаване по медиите на групировката – призовавайки палестинците навсякъде да се бият.

Израелските военни заявиха, че ще защитават израелските цивилни граждани и че „Хамас“ ще плати висока цена за действията си.

Това е най-кървавата ескалация на напрежението между израелците и палестинците от години насам. 

Днес израелската армия обяви, че досега е ликвидирала стотици въоръжени бойци по време на сражения в Южен Израел и ивицата Газа, а десетки палестински бойци са били пленени. 

Мохамед Дейф заяви в записано съобщение, че „Хамас“ е решила да започне „операция“, за да „разбере врагът, че времето на неговото безчинстване без отговорност е приключило“. Бригадите „Ал Касам“, военното крило на „Хамас“, заявиха, че се провежда военна операция „в защита на джамията „Ал Акса“, оспорваното свято място в Йерусалим, което хиляди евреи посетиха през последните седмици.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че се провеждат операции за прочистване на бойците от проникналите градове и че е издал заповед за свикване на резервисти. „Ние сме във война“, каза той в телевизионно изявление.

Неочакваната атака, която този път за разлика от преди не беше предшествана от размяна на обвинения или малки ескалации, идва след седмици на нарастващо палестинско недоволство от затоплянето на отношенията между Израел и Саудитска Арабия, която традиционно защитава палестинците. Заслужава си да се отбележи, че Хамас има исторически и финансови връзки с големия враг на Саудитска Арабия и Израел – Иран, който вероятно също би бил недоволен от договорено от САЩ примирие.

Напълно възможно е сегашната ситуация, която може да прерасне и във военна операция, да попречи на усилията на администрацията на американския президент Джо Байдън да установи официални дипломатически отношения между Саудитска Арабия и Израел след поредицата от стъпки на сътрудничество от страна на официални лица от двете страни през последните седмици.

В края на септември министърът на туризма на Израел стана първият министър от израелския кабинет, който посети Саудитска Арабия, когато присъства на конференция в Рияд. В същото време базираният в Йордания саудитски посланик за палестинците посети Западния бряг в първото известно такова посещение откакто Израел го завзе през войната от 1967 г.

Саудитска Арабия не признава Израел от основаването му през 1948 г. и досега даваше сигнали, че дори няма да обмисля нормализиране на отношенията, докато Израел не се съгласи да позволи създаването на палестинска държава.

Но неотдавна фактическият владетел на Саудитска Арабия, принц Мохамед бин Салман, излезе с публични потвърждения, че някаква сделка с Израел изглежда вероятна. В интервю за Fox News миналия месец той заяви, че разговорите за нормализиране на отношенията са „за първи път реални“.