Изненада беляза спортния живот в България – собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев заяви, че той и съдружникът му Юлиан Инджов прекратяват дейността си в ЦСКА.

Решението на един от най-известните български бизнесмени и филантропи да се раздели с акциите си в ЦСКА буквално разтресе футболната общност. И това се случи часове, след като звездата Али Соу бе продаден за баснословните за нашите стандарти 4 милиона евро на руския “Ростов”. Феновете на “червените” наистина не можеха да повярват какво се случва, докато четяха краткото изявление на Ганчев и Инджов, в което те благодарят на армейската общност и пожелават титла и купа на България на любимия ЦСКА.

До момента нищо не показваше, че Ганчев е готов да се оттегли, особено в може би най-силния от години сезон на отбора, който игра в групите на Лига Европа и отчете значителни приходи от УЕФА и от трансфери. В последните дни обаче една новина от ОЛАФ (виж карето) отново го вкара в окото на бурята. Какво ще излезе от тази история – предстои да видим.

Бизнесменът, който в интерес на истината и без съмнение, е един от най-успешните в годините на българския преход, дойде на стадион “Българска армия” през 2015 г. Това се случи в последния сезон преди фалита на “ПФК ЦСКА АД”, когато отборът играеше във “В” група. Тогава съставът влезе в историята със спечелването на Купата на България – единствен от трета лига с трофея. После след сложни юридически ходове Ганчев и Инджов създадоха дружеството “ЦСКА-София”, а отборът беше допуснат в новосъздадената Първа лига. Историята е известна, но танцът на Ганчев с “червения” отбор продължава пет години и половина.

Докато феновете на ЦСКА сега се чудят какво ще стане със собствеността му, Ганчев вероятно вече има план за себе си, който тепърва ще стане ясен. Животът му е интересен и макар самият той рядко да дава интервюта – житие-битието му не е неизвестно, нито пък е обвито в кой знае каква мистерия. Е, легенди и митове също има, но ние няма да се спираме на тях. Все пък биографията му започва като спортист. Завършил е спортното училище с профил “Борба” в Ловеч. Борбата става едва ли не смисълът на неговия живот като млад, а впоследствие Ганчев става и финансовият благодетел на този спорт. И не само на него. Мнозина ще потвърдят, че точно той е дал най-много на спортистите за всичките им медали и рекорди. През каквито и перипетии да е минал в живота си, Ганчев остава човекът, за когото спортът винаги е бил едно от най-важните неща и е признат за меценат №1 у нас.

Точно той е човекът, който въвежда натурализацията на чужденци-спортисти у нас. Достатъчно е да припомним историята на големия Армен Назарян – олимпийски, световен и европейски шампион, донесъл толкова много победи за България. През 1997 г. той получава българско гражданство, след като преди това Ганчев е платил 250 000 долара такса за федерацията на Армения. И победите следват една след друга. Днес големият спортист Назарян винаги споменава колко е благодарен на бизнесмена за поканата му да се състезава за България. Другият наш знаменит шампион в борбата – Валентин Йорданов, също неведнъж е казвал, че благодарение на Ганчев е продължил да печели титли не само България, но и за себе си.

Бизнесменът е роден в ловешкото село Микре на 10 декември 1962 година. Започва да развива бизнес преди 1990 година в Ловеч. Председател и основател е на Надзорния съвет на компанията “Литекс Комерс” АД за бизнес с петролни продукти. Развива търговия в сферата на транспорта, промишлеността, строителството, хотелиерството, недвижимите имоти, енергетиката, хранителната промишленост, коневъдството и дивечовъдството.

В едно от редките си интервюта споделя, че някои неща са се случили с малко късмет, шанс, но несъмнено е било с “малко мозък”. А едно от важните неща е, че при него не всичко се случва на всяка цена. По темата за първия милион Гриша Ганчев обясни, че е вкарал 2 цистерни спирт от Украйна и е взел завода в Лясковец, където е започнал да произвежда водка “Симеонов”. В малко по-късен етап е работил в няколко склада в стоковата борса “Илиенци”, където продавали няколко вида уиски, като представители за България.

Заставайки начело на футболния тим “Литекс”, той го измъкна от “Б” група и го направи двукратен шампион на страната. Преди него новак не е взимал титлата. По думите на Ганчев футболът е човешката му слабост. И така той се потапя във врящия котел от клюки и интриги. А когато “Литекс” започна да побеждава, и то категорично софийските грандове, злонамерени слухове виеха, че купува мачовете. Доказателства обаче така и не се появиха. Класата на терена говореше за себе си.

Другата му лудост след спорта е киното – гледа всеки нов филм. За колекцията му от картини се носят легенди – притежава десетки платна на Златю Бояджиев, картини на Мърквичка, Бенчо Обрешков, Майстора, Константин Щъркелов, Васил Стоилов, Димитър Казаков… Сравняват колекциите му с тези на Боян Радев, Светлин Русев и Богомил Райнов.

————————————————————————————————

Кръстих сина си на него

Благодарение на г-н Гриша Ганчев и президента Петър Стоянов взех българско гражданство. Винаги ще им бъда благодарен. Когато се роди вторият ми син през 2005 година, станах европейски шампион в Будапеща. Кръстих го Гриша и му окачих златен медал на врата. Ганчев е човек, направил изключително много за спорта в България и продължава да го прави.

Армен Назарян, двукратен олимпийски шампион по борба

 

Запалих го за футбола

Имах щастието да запаля Гриша Ганчев за българския футбол. Не искаше да чува за него. Случи се, когато бях изпълнителен директор в Ловеч. В една бедствена ситуация гостувахме на “Нефтохимик” и обещах огромни премии – все едно кола с апартамент. Помолих го за помощ. Той плати всичко, което момчетата заслужиха. Оттогава влезе във футбола и е дал толкова много пари.

Валентин Михов, бивш президент на ЦСКА и БФС

 

Не спира да прави жестове към ЦСКА

Гриша Ганчев не спира да прави огромни жестове към ЦСКА. Благодарение на него клубът стъпи на краката си. Да видим дали някой друг ще дари толкова пари за школата, че от години не мога да се сетя да е направено. Ганчев е изключително сериозен човек, помагал е на много спортове. Имаше много трудности, но не остави ЦСКА.

Димитър Пенев, почетен президент на ЦСКА и треньор №1 на ХХ век

Скандалът с джиповете за МВР

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) поиска България да върне близо 6 млн. евро в бюджета на Европейския съюз заради засечени нарушения в обществена поръчка за полицейски джипове. Те са доставени през 2018 г. и са платени със средства от европейския фонд “Вътрешна сигурност”.

Конкурсът бе обявен на 2 март 2017 г. по време на служебното правителство на Огнян Герджиков. Оферти подават 12 фирми. На 20 април 2017 г. за победител е обявена “Българска автомобилна индустрия”, наследила “Литекс Моторс” на Гриша Ганчев. Компанията сглобяваше край Ловеч китайските автомобили “Great Wall”, включително и високопроходими. Тя, макар и след обжалване, спечели поръчката за доставка на 290 такива коли за нуждите на МВР. Договорът е подписан на 22 февруари 2018 г. по време на третия кабинет на Бойко Борисов. Тогава шеф на МВР е Валентин Радев.

Източник: trud.bg