Тенисист №1 на България Григор Димитров е основал благотворителна фондация в помощ на български деца в нужда. Това стана ясно от интервю на 29-годишния хасковлия пред сп. “Хелоу Монако”, взето преди повече от месец, но публикувано едва днес на официалния сайт на медията HelloMonaco.com.

Запитан дали участва в благотворителни кампании, Димитров отговаря:

“Винаги съм бил отдаден на идеята. Миналата година, когато се контузих за първи път, се прибрах в България. Бях с майка ми и исках да посетя няколко места, за да видя как живеят децата. Особено в сиропиталищата в някои райони, за да видя как се справят там. Гледката не беше приятна, беше тъжно. Беше тежко да видя деца, които практически нямат шанс в живота. Тъкмо основах моя собствена благотворителна фондация и съм много щастлив – Фондация “Григор Димитров”. Тя е базирана в България. В миналото сме помагали на редица местни фондации. Надявам се да можем да свършим още работа в бъдеще, когато нещата се подобрят.”

Справка на “Сега” в Търговския регистър показа, че Фондация “Григор Димитров” е регистрирана на 22 юни 2020 г. със седалище в София. От документите личи, че организацията е на практика изцяло семейна – в Управителния съвет са вписани петима души – самият Григор Димитров, баща му Димитър Господинов, майка му Мария Димитрова, личният му мениджър Георги Стоименов и неговата съпруга и легенда на българския тенис Катерина Малеева. Като директор е посочена Мария Димитрова.

В предмета на дейност на фондацията са записани най-разнообразни общественополезни дейности, сред които “развитието и утвърждаването на духовни ценности, гражданско общество, образование и физическа култура; откриване и подпомагане на талантливи деца и младежи в сферата на културата и спорта, науката и технологиите; подпомагане на деца и младежи в неравностойно положение, включително за тяхната реализация в обществото; подпомагане на децата и техните семейства за справяне с бедността и социалната изолация” и т. н.

В интервюто за “Хелоу Монако” българинът, който живее в Монте Карло, разказва и какво го е подтикнало да основе фондацията.

“Ситуацията със сираците в България може и да не е критична, но аз имам своя история – споделя Григор. – Когато бях дете, майка ми винаги ме взимаше от училище. Бях много, много малък. Все се случваше да спираме на светофара, за да чакаме да преминем. И всеки път виждах как деца протягат ръце през оградата на детския дом. Майка ми се опитваше да ми обясни: “Синко, те са там, защото нямат семейства.” Аз винаги се натъжавах и плачех, когато минавахме оттам. Един ден мама ме попита: “Искаш ли да им помогнеш?” Отговорих: “Да, искам да им помогна някой ден.” А тя ми каза: “Стани добър тенисист и започни да им помагаш.” Това се заби в главата ми, откакто бях дете. Винаги съм искал да построя такъв тип училище.”

Източник: Сега