В миналото остава практиката държавата да плаща за т. нар. студен резерв, който подсигурява електроенергийната мрежа на страната в случай на сериозен срив. Поне това предвиждат промени в Закона за енергетиката, предложени от депутати от ГЕРБ. Сред вносителите е шефът на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов.

Студеният резерв – иначе казано, поддържането на неработещи мощности в ТЕЦ-овете, които да се задействат при недостиг на еленергия, стана гореща тема в публичното пространство през лятото. Тогава се разбра, че сред бизнесмените, които печелят договори с държавата, за да поддържат такива мощности, е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

През 2018 г. той стана мажоритарен собственик в ТЕЦ “Варна”, а впоследствие централата получи милиони левове от хазната за студен резерв. Това излезе наяве в самото начало на протестите срещу правителството на Бойко Борисов. В желанието си да се разграничи от ДПС, което недоволните граждани смятат за скрит партньор на ГЕРБ, премиерът нареди парите за резервни мощности да бъдат пренасочени единствено към държавната ТЕЦ “Марица изток 2”. Управляващите въобще не скриха, че става въпрос за политическо решение.

Сега депутатите на Борисов са решили да направят една крачка по-напред и да сложат край на сделките със студения резерв. За основа на законопроекта си използват европейски регламент, който дава насоки за експлоатацията на електропреносните мрежи.

“Съгласно цитирания регламент всеки оператор на преносна мрежа управлява своята контролна зона с достатъчно резерви за увеличаване и намаляване на активната мощност, така че да може да се справи с дисбаланси в своята контролна зона, причинени от разминаване между търсенето и предлагането и аварийни ситуации”, описва се новият механизъм в мотивите към законопроекта.

Операторите ще си подсигуряват нужните резерви чрез сключване на договори за допълнителни услуги на пазарен принцип – след проведен търг. Разликата в този подход със студения резерв е, че за подсигуряване на електроненергийната система ще се ползват активни производствени мощности, допълва се в мотивите.

Накрая вносителите предвиждат пълен триумф на освободения пазар: “Премахването на сделките за закупуване на разполагаемост за студен резерв представлява още една стъпка към въвеждане на механизъм за осигуряване на капацитет … Пълната либерализация на пазара на електроенергия на едро и въвеждането на механизъм за осигуряване на капацитет ще повлияят на всички производители да вземат участие в една конкурентна процедура, което от своя страна ще доведе до повишаване на ликвидността на свободния пазар на електрическа енергия.”

Източник: segabg.com