Състоянието по изграждането на инфраструктурата за F-16 основното, което ми направи впечатление на мен и моя екип – не е проведен международен конкурс с участници, които имат опит с изграждането на такава инфраструктура. Изборът на строителите в „Граф Игнатиево“ и Безмер е правен без никакъв критерии. Не намерихме никакви документи, които да показват на каква база са избрани“, съобщи на брифинг министърът на отбраната Георги Панайотов, предаде bTV.

Фирмите са получавали поръчките без търг, съобщи военният министър.

„Остойностяването на самите проекти – няма следи защо е решено да се дадат тези суми. В министерството на отбраната никой не е проверил тези стойности дали отговарят на обективни критерии„, каза Панайотов.

„Намерихме само докладни записки от Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната”, които през зам.-министър са предоставяни на министъра за подпис. Те не съдържат аргументи. В тях пише: „Ние се срещнахме с еди-коя си фирма и решихме да ви я предложим да сключите договор с нея“, каза министърът и отбеляза, че дирекция „Инфраструктура на отбраната” не си е свършила работата.

Основния обект на „Граф Игнатиево“ е пистата, където кацат тези самолети, някой е решил, че тези разходи ще бъдат поети от НАТО, без да са проведени каквито и да било разговори с централата на Алианса. НАТО ни уведоми, че няма да поеме разходите, това е наше задължение“, каза военният министър.

53 милиона лева се търсят за пистата, те не са заложени в първоначалния проект. Отделно не помислено за „супервайзър“ на проекта, а в тази роля именно могат да влязат кадрите на НАТО. Всичко това може да доведе до забавяне на пристигането на изтребителите F-16, отбелязва Панайотов.

95% от обществените поръчки за Граф Игнатиево са възложени без провеждане на търг. Те са на обща стойност 160 млн. лв. и само 680 000 лв. са заделени за фирми, селектирани с конкурс.

 

Злоупотреби и в „Терем“

Редица нарушения са установени и при проверката на „Терем“. Предприятието може да ремонтира само стара съветска техника, за последен път е била на печалба през 2017 г.. но въпреки това ръководството му се е ползвало от редица социални придобивки като ползвани на служебни автомобили за лични цели, ходели са на командировки в чужбина без видима причина, давани са бонуси за Коледа, Великден, а на дамите и за 8 март в размер на три минимални работни заплати. Бонуси е имало и при излизане в отпуск, съобщи министър Панайотов.

 

Уволнения и нови правила при обществените поръчки на МО

Заради разкритите нарушение ръководството на „Терем“ ще бъде освободено. Освободен е и шефът на „Почивно дело“ на МО, но той не може да бъде открит, за да му бъде връчена заповедта.

Въвеждат се и нови правила за обществените поръчки във военното ведомство, за да се спрат установените порочни практики. При директно възлагане вече задължително ще се прави предварително проучване на възможни изпълнители. Прогнозната стойност на проектите пък задължително да се определя длъжностно лице със съответните компетенции.

Авиокатастрофата с изтребител в Черно море

Докладът на военна полиция за инцидента, при който се разби изтребител МиГ-29 в Черно море, ще бъде готов следващата седмица и ще бъде представен пред обществеността и на специален брифинг.

Сформирана е групата, която ще пътува в Русия за сваляне на данните от т.нар. черна кутия на самолета. Руската страна е заявила, че за да окаже съдействие на разследването у нас, са ѝ необходими 3-4 седмици. Това съдействие включва и посещение на военни обекти и лаборатории от страна на тази работна група.

 

Георги Панайотов: Инфраструктурата за F-16 е дадена на фирми без никакъв опит