Германската компания Bosch заяви, че е разработила система за тестване за COVID-19, която отчита резултати за 39 минути, определяйки я като най-бързата технология за PCR тест в света, предават РИА Новости и Агенция “Фокус”.

“Bosch разработи нов бърз тест за своето аналитично устройство Vivalytic за откриване на патогена SARS-CoV-2. По този начин резултатът от теста бива надеждно установен в рамките на 39 минути – в момента в света няма по-бързи тестове, базирани на PCR (полимеразна верижна реакция – ред.)”, гласи прессъобщението на компанията.

Компанията очаква, че нейните продукти ще намерят приложение на места за мобилни тестове, където се изисква да се получи оперативен резултат, преди всичко на летищата на границата и други. Според компанията продуктът вече е достъпен за употреба в Европа.

 

Новият тест е разработен с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Чувствителността на тестването е 98%, а специфичността е 100% (съответно тестът с вероятност 98% идентифицира тези, които действително са заразени с ТОРС-CoV-2, а здравите хора се определят с вероятност 100%).

Първата версия на тестовата система, базирана на инструмента Vivalytic, беше разработена през март и даваше резултата за два часа и половина. Компанията планира допълнително да подобри технологията, така че от октомври един патрон Vivalytic да може да се използва за тестване на петима души, което ще увеличи броя на проведените тестове. До края на годината компанията очаква капацитетът си за тестване да достигне един милион.