Защо е потънал „Титаник”? Всеки ще се присмее на този въпрос – блъснал се е в айсберг, това и децата вече го знаят.

Няма спор, че е така. Но това не е цялата истина. Проблемът е там, че инженерът, проектирал „Титаник” не е предвидил, че корабът може да се блъсне в айсберг, който да го разпори като прясно сирене и в резултат да загинат маса хора.

А е бил длъжен да го направи. Защото до този момент достатъчно много кораби са потъвали по същата причина.

И това вече е цялата и обективна истина за потъването на „Титаник”.

В началото на октомври 2020 г. българският „Титаник” – родната здравна система, се сблъска с айсберга „Ковид 19”. Който също я разпори като прясно сирене. Сега са очевидни опитите на капитана и помощниците му да държат някак кораба над водата, та да не се издавят всички на него.

И стана така, че в това страшно време вече не е актуален въпросът: „Има ли пилот в самолета?” По-актуален е този – ще има ли пътници в него!?

Гледали сте филма „Титаник”. Видяхте, как застрелваха хора, които не се подчиняваха на заповедите на екипажа, видяхте, че по-долните хорица бяха заключвани в трюмовете на кораба да мрат там, видяхте, че хора скачаха от огромна височина във водата и плуваха към спуснатите във водата лодки, където ги посрещаха с удари на веслата и ритници.

Дали филмът отразява точната истина с корабокрушението на „Титаник”, това не знам. Но тъй като при екстремни ситуации огромното болшинство от хората са загрижени само за собствената си кожа, сцените във филма ми изглеждат реалистични.

Сега у нас, почти два месеца след сблъскването ни с айсберга, положението е същото. Обикновените хорица скачат от високата си температура в линейки, те ги разкарват от болница в болница, където ги посрещат…, е, не с ритници,  а само с – Не сте за нас, вървете другаде! Абе вървете другаде, бе! Накратко – вървете на майната си! Само не при нас, препълнени сме!

В същото време за каймака на държавата легло в болница и медицински екипи винаги се намират. Собственикът на „Лудогорец” още през пролеттта чудодейно само за седмица оздравя при положение, че тогава (уж) нямаше някакво, дори набедено, лекарство против коронавируса.

Премиерът също пострада. По време на лечението му над скъпоценното му здраве в дома му денонощно бдяха медицински екипи. За Корнелия Нинова пак без никакво разтакаване се намери легло, ефективно лечение и съответните медици да го приложат.

Мисля да не продължавам с примерите. Всеки може да си представи какво ще се случи, колчем някой министър, депутат, партиен вожд или олигарх го налази вирусът. Или пък техните по-близки и по-далечни роднини. Или роднини на роднините им. И тъй нататък.

В един неотдавнашен клип, разпространен в социалната мрежа, се виждаше как група развеселени цигани друсат кючеци в болнична стая, а сестрата само кротко ги мъмри да не правят повече такива неща. Докато вън, в линейките, паркирани пред входовете на спешните отделения, истински болните поемат последните си глътки въздух! И където им казват – Вървете другаде бе, препълнени сме, махайте се!

Та това е една от причините сега „да няма” свободни легла в болниците. Защото в тях са леко хремясалите от превилегированата каста, а и защото там се пазят определен брой легла и екипи за онези от каймака, които още не са прихванали вируса. А простите хорица да си седят заключени в трюма и по възможност да мрат без много шум.

Другата, по-дълбоката, е в „инженерите” на здравната ни система. И те, като проектанта на „Титаник”, не са предвидили сблъскването с айсберга „Ковид 19”. А са били длъжни да го сторят. Защото дотогава здравната система у нас, пък и по света, достатъчно пъти се е била сблъсквала с айсберг, подобен на „Ковид 19”. Че и по-голям.

По време на управлението на убиеца на Съюза на демократичните сили Иван Костов неговият здравен министър направи болниците търговски дружества. С което, 2000 години след Христа, вкара изгонените от него търговци в храма на Хипократ.

И се почна една, дето всички я знаят. Ватманите в София взеха да получават по-големи заплати от лекарите. В самото медицинско съсловие също се образува каймак от специалисти, които дояха здравната каса и за живите, и за умрелите. А за младите лекари, за медсестрите и санитарите оставаха трохите.

На млад лекар, обучавал се с кръв и пот шест години в най-благородната професия, стажувал още две години в някой болница, съвсем естествено му идваше наум да придобие специалност, да се реализира в желаното от него направление. Имаше години, при това – дълги, когато му казваха – правилно, иди в някой болница и специализирай. Само че няма да си на щат нито там, нито при нас. Тъй че не яж, не пий, фотосинтезирай, а ако оцелееш, като си вземеш изпитите след две години, ела, ще те приемем с отворени обятия.

Резултатът от тъпоумието на „инженерите” на здравната ни система от всички партии и техните крилца и перца става очевиден сега. От всички краища на света забягнали и реализирали се там наши лекари и медсестри ни обясняват какво е трябвало да се направи. За да не ни разпори айсбергът.

В продължение на 30 години всеки, който дойдеше на власт, ни проглушаваше ушите, че ще реформира здравната система. Разбира се, нищо не правеше, освен дребни промени, които по правило още повече спъваха функционирането й.

Предполагам, че голяма част от екипажа на „Титаник” тогава се е спасил. На мостика на потъващия кораб остана само капитанът. Докато не го заля водата. Защото осъзнаваше своята вина.

А сега нашите капитани, не само от управляващите, но и всички други, които НЯМА да останат на мостика, докато ги залее водата, ни казват само едно – Спокойно бе, хора, спокойно. Всичко е наред… Корабът потъва нормално.

 

Автор: Огнян Марков

Снимка – debati.bg.