Държавният департамент на Съединените щати съобщи във вторник, че последното официално пътуване на държавния секретар Майк Помпео до Европа в настоящия му мандат е било отменено в последните минути, предава БНР.

Помпео трябваше да пътува до Белгия в сряда, за да се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и със Софи Вилмес, вицепремиер на Белгия.  По-късно тази седмица той възнамеряваше да посети и Люксембург, но отмени цялото пътуване, тъй като се твърди, че външното министерство на Люксембург и висши дипломати от Европейския съюз са отказали да се срещнат с Помпео.

Помпео, близък съюзник на Тръмп, планираше да се срещне с Жан Аселборн в Люксембург – малък, но богат съюзник на НАТО, преди да се срещне с лидери на ЕС и с висши дипломати от единния блок в Брюксел, съобщиха пред Ройтерс трима души, близки до плановете.

Първоначално Помпео беше планирал да замине за Люксембург, но този етап от пътуването беше отменен, каза дипломатически източник, след като служителите там са показали нежелание да се срещнат с него. Посещението му до Брюксел пък беше в сила до последните минути във вторник. Но най-новият график на посещенията на Помпейо в Брюксел няма да включва срещи с ЕС или публични събития в рамките на НАТО. Трети дипломатически източник пък заяви, че европейските съюзници изглеждат “смутени” от Помпео след насилието във Вашингтон миналата сряда.

Отменените срещи са факт, след като миналата седмица редица чуждестранни лидери осъдиха политическите бунтове във Вашингтон на симпатизанти на Доналд Тръмп. В изявление на Държавния департамент на САЩ отмяната на визитата се приписва на преходна работа преди новизбрания президент Джо Байдън да встъпи в длъжност на 20 януари. Държавният департамент отказа допълнителен коментар относно отхвърлянето на срещите с Помпео от страна на европейски официални представители.