Варуфакис: Един милион деца в Газа са блокирани, без вода, храна и електричество: това не може да е отговорът на цивилизования свят

Израел наложи пълна блокада на Газа, като остави над 2,3 милиона палестинци без вода, електричество, гориво и храна. ЕК също обяви, че спира всякаква хуманитарна и финансова помощ за Палестина.

„Без ток, без храна, без гориво за 1 милион деца. Това не може да бъде отговорът на цивилизования свят, каквито и различия да имаме относно това кой на кого какво е направил първи или последен.“ Това коментира професорът по икономика и бивш министър на финансит на Гърция Янис Варуфакис.

Поводът за коментара му беше изявлението на израелския министър на отбраната Йоав Галант, който обяви пълна блокада на Газа след нападението на „Хамас“. „Наредих пълна обсада на ивицата Газа“, каза Галант. – „Няма да има електричество, храна, гориво, всичко е затворено“, добави той.

ЕС се присъедини към Израел, като спря всякаква помощ за Палестина. По-нататъшни бюджетни предложения, свързани с помощта, също са отложени „до второ нареждане“, според еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархели.

Брюксел ще преразгледа цялата си политика за помощ и развитие спрямо Палестина, каза служителят, твърдейки, че „мащабът на терор и бруталност срещу Израел и неговия народ“ е „повратна точка“ за ЕС.

Според Вархели ЕС е бил „най-големият донор“ на палестинците и решението от понеделник ще засегне помощта за развитие на стойност 691 милиона евро. „Всички плащания са незабавно спрени“, обяви той.

Международната очна клиника в Газа е сред разрушените сгради при израелската въздушна атака.

Източник: obektivno.bg