Очертаващите се нови предсрочни избори България може да попречат на странанта да се възползва достатъчно ефективно от създадения от ЕС фонд със 750 млрд. евро, предназначен за възстановяване на страните-членки от последиците от пандемията от коронавирус. Това съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Посочва се, че и третата по численост в парламента политическа партия – БСП, е отказала да състави правителство, след като преди това същото сториха ГЕРБ и “Има такъв народ”.

Това означава, че президентът Румен Радев трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да свика извънредни парламентарни избори в рамките на два месеца. Като най-вероятна дата за вота се очертава 11 юли.

Тази политическа криза обаче най-вероятно ще попречи на страната ни да оползотвори в достатъчен размер средства за възстановяване на икономиката си.

Както е известно, на страната ни се полагат безвъзмездно 6,217 млрд. евро по Механизма за възстановяване и устойчивост. Премиерът в оставка Бойко Борисов се закани да прати в Брюксел плана на България, без да е минал одобрението на парламента.

Борисов трябваше да го представи лично, но претърпя операция на менискус и точката изпадна от дневния ред. Самият план стана обект на иронични коментари, след като части от него се оказаха незащитени и станаха публични. Съответно бяха дописани с външни потребители с осмиващи изречения.