„Ремдесивир“ не подобрява шансовете за оцеляване при COVID-19, показа голямо проучване на Световната здравна организация (СЗО), цитирано от „Файненшъл таймс“. Това е крайно неочакван обрат на констатациите, направени в САЩ по-рано тази година за препарата, отбелязва авторитетното издание

Нека да припомним, че българското правителство обяви, че ще отпусне 5 млн. лв. за закупуване на лекарството „Ремдесивир“. Това каза преди няколко дни премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Козлодуй. „Вчера с Ангелов (бел. ред. министъра на здравеопазването) говорихме да отпуснем още 5 млн. лв. за това лекарство, което казват, че помага. Не лекува, но най-много помага. То излекува Тръмп. Ще купим, за да са пълни складовете“, поясни Борисов.

Проучването на СЗО „Солидарност“ оценява действието на четири схеми на лечение, включително „Ремдесивир“, хидроксихлорохин, анти-ХИВ комбинирано лекарство от лопинавир / ритонавир и интерферон, при 11 266 хоспитализирани пациенти.

Медикаментите хидроксихлорохинът и лопинавир /ритонавир през юни бяха обявени за неефективни, но останалите изпитвания продължиха в над 500 болници и 30 държави, заяви Сумия Суминанатхан от СЗО.

Проучването е установило, че нито едно от леченията не е „повлияло съществено на смъртността“ и не е намалило необходимостта от обдишване на пациентите.

Констатациите са особено мрачна новина за САЩ, където „Ремдесивир“ е едно от двете лекарства, получили спешно разрешение от Управлението на храните и лекарствата (FDA). Изследвания на правителството на САЩ предполагат, че лекарството подобрява шансовете за оцеляване и съкращава времето за възстановяване. Антивирусният препарат дори се използва за лечение на президента Доналд Тръмп. Федералното правителство вече е натрупало запаси от лекарството.

Източник: Nbox.bg