Обмисляме премахване на извънредното положение преди 13 май и съм възложил на юристите да видят как може да стане. Това обяви съобщи премиерът Бойко Борисов, който тази сутрин инспектира строителството на АМ “Хемус” между Белокопитово и Буховци, предаде БГНЕС.
“Обмисляме Закон, който да задължава например, носенето на маски – защото е доказано, че маските помагат. За банките – да могат кредитите да не се изплащат в сроковете им. Извънредното положение не ни дава извънредни правомощия – а всъщност ние сме се възползвали от създаването на КПП-та, носенето на маски, реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено. В другите държави е забранено да се излиза от градовете, у нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма. Сутринта рано говорих с Щаба – ако продължава ниското ниво на заразените – защото вчера бяха повече, днеска са по-малко, съм възложил от понеделник с установен ред да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка без да се събират хора”, каза министър-председателят. “Във всеки миг сме готови да облекчим това, което може”, заяви Борисов.
Борисов констатира, че извънредното положение не се отразява на строителството на магистралите. Той обеща, че няма да има забавяния на плащания към строителните фирми. “Строителството у нас не спира дори и в градовете. Навсякъде се работи”, каза премиерът. Възхитен от работата по изграждането на АМ “Хемус” той заяви, че трябва да снима и да показва на внуците какво се извършва.

В инспекцията на магистралата участва и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той обясни, че повечето от работниците ги няма, тъй като са мюсюлмани и са в почивка заради Рамазана. В хода на проверката Борисов направи забележка на един от работниците, че е без маска и го изкомандва: “Слагай си бързо маската, задължително е”. Нанков обясни, че в кабините на камионите било много топло и затова строителите стоят без предпазните маски.
Премиерът сподели, че министърката на благоустройството “Петя Аврамова ме е жал да я разхождам из пръстта”, но пък заместникът й Нанков бе заплашен, че “ще те пратя да потичаш като регулировчик отпред”. “На мен не ми пречи и да потичам, щом се налага”, отговори той.

Източник: segabg.com