Коронавирусът може да остане заразен по повърхността както на банкноти, екрани на телефони и неръждаема стомана в продължение на 28 дни, твърдят изследователи, цитирани от Би Би Си, предава БГНЕС.

Констатациите на Австралийската национална научна агенция показват, че SARS-Cov-2 може да оцелее много по-дълго по повърхности, отколкото се смяташе досега.

Някои експерти обаче поставят под съмнение действителната заплаха, създавана от повърхностното предаване в реалния живот. Вирусът се предава най-често, когато хората кашлят, кихат, говорят или се смеят.

Предишни лабораторни проучвания установиха, че SARS-Cov-2 може да оцелее от два до три дни върху банкноти и стъкло и до шест дни върху пластмаса и неръждаема стомана, въпреки че резултатите варират.

Последните изследвания на австралийската агенция CSIRO установиха, че вирусът е “изключително устойчив” и е способен да оцелее в продължение на 28 дни върху гладки повърхности като стъкло, екраните на мобилни телефони и хартиени банкноти, когато е изложен на температура от 20 ° C. За сравнение, грипният вирус може да оцелее при същите обстоятелства в продължение „само” на 17 дни.

Експериментите са проведени на тъмно, тъй като вече е доказано, че UV светлината убива вируса.

“Установяването на това колко дълго вирусът наистина остава жизнеспособен на повърхности, ни позволява по-точно да предскажем и смекчим разпространението му и да свършим по-добра работа за защита на нашите граждани”, каза изпълнителният директор на CSIRO д-р Лари Маршал. Проф. Рон Екълс, бивш директор на Common Cold Center в университета в Кардиф, разкритикува проучването и заяви, че предположението, че вирусът може да оцелее в продължение на 28 дни ще причини “ненужен страх в обществото”.

– Броят на откритите случаи на коронавирусна инфекция в световен мащаб надхвърля 37 милиона души, показват данни на уебсайта на Световната здравна организация (СЗО). Според СЗО в света са регистрирани 37 109 851 случая на коронавирусна инфекция, 1 070 355 пациенти с потвърден COVID-19 са починали от началото на пандемията.

През изминалото денонощие, според данните на СЗО, лекарите по целия свят са регистрирали още 347 526 нови случая на инфекция. Ден по-рано бяха съобщени 383 359 нови пациенти – рекордно високо ниво от началото на пандемията.

– Турция е с 1502 нови пациенти с COVID-19 и 59 починали за денонощие. 1212 пациенти са се излекували от коронавируса през последните 24 часа, през които са направени повече от 100 000 теста, съобщи турското министерство на здравеопазването, цитирано от БГНЕС.

Общият брой на аразените в страната сега възлиза на 335 533, включително 294 357 възстановени, предаде Анадолската агенция. Общият брой на жертвите, свързани с вируса в Турция достигна 8 837. Броят на пациентите в критично състояние сега е 1 411, т.е. 6,2% от онези, които са развили тежка бронхопневмония.

– Във Великобритания днес ще бъде представена нова тристепенна система за предупреждение за риска от COVID-19. Опасността от заразяване ще бъде класифицирана като средна, висока или много висока. Правителството прави опит по този начин да въведе прозрачност и еднаквост на ограниченията срещу разпространението на коронавируса.

Борис Джонсън ще представи пред депутатите новата система днес, а мерките ще бъдат гласувани по-късно през седмицата.

Жертвите на коронавируса във Великобритания са над 42 000. Само за последното денонощие повече от 12 хиляди души са дали положителен тест.

Източник: segabg.com