Основателят на Microsoft Бил Гейтс и съпругата му и колега филантроп Мелинда обявиха в Туитър, че се развеждат след 27-годишен брак.

Това е една от най-богатите семейни двойки в света, чието богатство се оценява на около 130 милиарда долара, а Бил Гейтс е четвърти в света по богатство според класацията на „Форбс”, предаде БГНЕС.

„След много мисли и много работа върху връзката ни, взехме решението да сложим край на брака си“, написа семейство Гейтс.

В изявлението се казва, че двамата ще продължат съвместната си работа по фондация “Бил и Мелинда Гейтс” – влиятелна благотворителна организация, която финансира програми в сфери като здравеопазване, равенството между половете, образованието и други каузи.

“Продължаваме да споделяме вярата си в тази мисия и ще продължим съвместната си работа във фондацията, но вече не вярваме, че можем да израстваме заедно като двойка в тази следваща фаза от живота си”.

Съобщението идва две години след развода на основателя на Amazon Джеф Безос, друг сред най-богатите хора в света, и съпругата му Макензи.

65-годишният Бил Гейтс бил ужасен тийнейджър, когато стартирал това, което по-късно се превръща в най-ценната компания в света, и за известно време го направи най-богатият човек и най-видният филантроп в света.

Той се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Microsoft през 2008 г., за да посвети повече време на благотворителността и по-късно напусна борда, запазвайки само титлата „основател и технологичен съветник“.

56-годишната Мелинда Гейтс се омъжи за съпруга си през 1994 г., докато работеше във фирмата. Бил и Мелинда Гейтс имат три деца – 25-годишната Дженифър, 20-годишния Рори и 17-годишната Фийби.

 

Разводът на Бил и Мелинда Гейтс ще наложи взимането на сложни решения за разделянето на тяхното състояние, натрупано през 27-те години брак, отбелязват Ройтерс и Франс прес.

Бил Гейтс е четвърти по богатство в света, според последната класация на “Форбс”. Според Франс прес това означава състояние, оценявано на 124 милиарда долара, а според Ройтерс – на 130,5 милиарда долара.

Бил и Мелинда Гейтс създадоха базираната в Сиатъл фондация, носеща техните имена през 2000 г. Това е една от най-големите в света благотворителни организации. Тя се е фокусирала върху здравеопазването, образованието и климатичните промени.

 

Грантовете й включват около 1,75 милиарда долара за ваксинационни инициативи, диагнози и изследвания по време на коронавирусната пандемия.

 

Фондацията е похарчила около 53 милиарда долара за 20 години и има близо 1600 души персонал. В края на 2019 г. нетните й активи са били 43,3 милиарда долара. От 1994 г. до 2018 г. пък Бил и Мелинда Гейтс са дарили на фондацията над 36 милиарда долара. Милиардерът Уорън Бъфет е дарил за нея 29 милиарда долара от 2006 г.

Семейството живее в щата Вашингтон в имение за 140 милиона долара на брега на езерото Вашингтон, което се намира между Сиатъл и предградието му Редмънд, където е и централата на компанията Майкрософт. Съгласно законите на щата имущество придобито по време на брак, е собственост и на двамата съпрузи и при развод се разделя поравно. Съпрузите могат да се споразумеят някои авоари да си останат отделна собственост по време на брака.