Биляна Дудова спечели своята 4-та европейска титла по борба за жени. На шампионата във Варшава тя надви с 5:1 точки рускинята Вероника Чумакова във финала на кат. 59 кг. По този начин се върна на европейския връх, откъдето бе изместна миналата година на първенството в Рим от молдовката Анастасия Ничита, която я победи на финала.

Дудова достигна до битката за титлата след само две схватки, тъй като категорията не е олимпийска и в нея имаше едва 10 участнички. Българката победи  последователно Катерина Жодачевская (Рум) с 6:0 т. и Юлия Писаренко (Блрс) с 2:1. Тя стана шампионка на континента в три поредни години – 2017-19, преди да загуби на финала в Рим миналата пролет.

23-годишната Дудова има в кариерата си и една евротитла за девойки до 23 г. (през 2018 г.), тя е и сребърна медалистка от световното за жени през 2018-а.

Женският ни отбор спечели и още едно отличие днес – сребърно. На финала при най-леките (олимпийската кат. 50 кг) Миглена Селишка отстъпи с 2:7 т. пред Мария Стадник (Азер), която стана за 8-и път европейска шампионка.

В предишните дни на първенството във Варшава Мирослав Киров загуби на финала в кат. 74 кг (олимпийска) на свободния стил с технически туш от руснака със словашки паспорт Теймураз Салказанов и също е сребърен медалист.

Утре вечер за титлата ще спори и Юлияна Янева при 72-килограмовите (неолимпийска категория) – срещу Аля Белинска (Укр), а по-рано през деня започват участие борците от класическия стил.

Източник: segabg.com