/Поглед.инфо/ Белият дом за пореден път прекъсна излъчването на речта на американския президент Джо Байдън. Изданието “Политиката Днес” пише на 14 септември защо президентската администрация спира изказванията на държавния глава по средата на изречението му.

Байдън обсъждаше с официални лица в Бойсе, Айдахо, горските пожари, които бушуват в западната част на страната. Президентът искаше да зададе въпрос на Джордж Гайслер, говорител на Националната асоциация на лесовъдите на щата.

“Може ли да ти задам въпрос?” – попита президентът.

– “Разбира се” – отговори Гайслер.

„Едно от нещата, върху които работя, наред с други неща, е …“, успя да каже Байдън, след което излъчването беше прекъснато.

New York Post (NYP) пише, че е имало няколко подобни инцидента след встъпването в длъжност на Джо Байдън. Журналистите смятат, че администрацията на Белия дом се опитва да прекъсне публичните речи на президента поради възможни резерви от негова страна, както и объркване относно имената и датите.

Например миналия месец излъчването на речта на Байдън беше прекъснато, когато журналист попита за причината за изтеглянето на американските войски от Афганистан.

През март речта на президента беше прекъсната, веднага щом започна да отговаря на въпроси на колегите си от Демократическата партия.

Политико съобщи миналата седмица, че много служители на Белия дом се опитват да не гледат или прекъсват речите на Джо Байдън. Самият американски президент открито призна, че неговите помощници го съветват да избягва въпроси от журналисти и да напуска залата веднага след края на речта.

„Всъщност често казваме на Байдън “Не отговаряй на въпроси “, каза през май говорителката на Белия дом Джен Псаки.

“Но той ще прави каквото иска, защото е президент на САЩ”, продължи тя.

По -често след прекъснатите речи на Джо Байдън на екрана светва надписът:

„Благодаря, че се присъединихте“.

По този начин днес “свободата на словото” на американския президент завършва там, където приключва и речта му.