“Дойче веле”

Армения и Азербайджан водят все по-ожесточени боеве за оспорвания регион на Нагорни Карабах. В сраженията загиват и все повече цивилни. За пореден път е била атакувана столицата на Нагорни Карабах – Степанакерт, където се е стигнало и до спиране на тока, както и други градове в района. От Баку пък обвиняват Армения за атаката срещу азербайджанския град Ганджа. Във видеа от 330-хилядния град, публикувани в интернет, се виждат разрушени къщи.

“Турция им напомня за един исторически кошмар”

В столицата на Армения се готвят за истинска война, съобщава вестник “Ди Велт” в свой репортаж от Ереван: гражданите събират помощи за войниците, даряват кръв, записват се доброволци в армията. Армения е овладяна от небивала вълна на солидарност и единство, пише изданието и обяснява: “Причината за това е не само в нападението на заклетия враг Азербайджан, който от 30 години насам се опитва да овладее региона, населяван предимно с арменци”, пише изданието.

Според него, еуфорията на арменците и готовността им за помощ се дължат предимно на това, че Турция играе основна роля в този конфликт, който им напомня за един исторически кошмар – за турския геноцид над арменското население, извършен по времето на Османската империя през 1915 година. “Това е колективна травма, която се предава от поколение на поколение и сега отново бе пробудена от войната в Нагорни Карабах”, коментира “Ди Велт”.

Премиерът на Армения Никол Пашинян казва в интервю за германския вестник “Билд”, че в случая вече не става дума за регионален проблем за сигурност: “Това се дължи и на факта, че в Нагорни Карабах се появиха наемници и терористи от Сирия, наети от Турция, за да се бият на страната на Азербайджан”.

Според Пашинян, Турция се стреми към възраждане на Османската империя, а в актуалната ситуация около Нагорни Карабах той вижда “резултат от империалистическата политика на турския президент Ердоган”.

“Когато превърнат вашите черкви в джамии…”

Вестник “Ди Велт” на свой ред припомня старите битки около Нагорни Карабах и отбелязва, че никога досега Анкара не се е намесвала толкова активно в конфликта в Кавказ.

Този ангажимент на Турция отново пробужда историческата травма на арменците, коментира изданието и цитира един арменски лекар, който казва: “Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа. Вие явно още не сте разбрали какви са целите на Турция и Ердоган. Чак когато превърнат вашите черкви в джамии, ще го схванете!”, предупреждава той.