Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви, че стартира открита тръжна процедура за избор на строителен надзорник за последните 88,9 км от автомагистрала „Хемус“. Това е отсечката между 222-ри и 310-ти километър – след връзката с пътя Русе – Велико Търново до строящия се в момента участък Белокопитово – Буховци. Срокът за подаване на оферти е 30 юли.

От обявата на АПИ се разбира, че услугите на бъдещия надзорник ще бъдат възнаградени със солидна сума. Прогнозната стойност на обществената поръчка е над 25.6 млн. лева ( 21 414 152 лв. без ДДС).  Разбира се, тази сума бледнее пред разходите, предвидени за самото изпълнение на магистралния участък  – близо 1.4 млрд. лева.

В края на декември пътната агенция възложи на държавното предприятие “Автомагистрали” да проектира и построи 89-километровата отсечка от АМ “Хемус” за  1150 000 000 лв. без ДДС. Отговорната и прескъпа задача бе възложена на държавната фирма пряко, без търг или конкурс. Тъй тя от години се занимава основно с ремонти и снегопопочистване и няма достатъчно опит,  техника и персонал, възникнаха сериозни подозрения, че всъщност “Автомагистрали” ще сподели работата и парите с “обичайните заподозрени”  – големите частни компании, които обикновено печелят едрите строителни поръчки.

ХЕМУС

В момента в експлоатация са участъците от София до Боаза и от с. Белокопитово до Варна, с обща дължина от около 180 км. Неизградената част, започваща от пътен възел „Боаза“ и завършваща при Белокопитово, ще свърже вече построените участъци от двете страни на магистралата.

Последната част на автомагистрала “Хемус” е разделена на три отсечки:

Лот 1  – с дължина 43,6 км, започва при 222-ри км след пресичането на автомагистралата с пътя Русе – Велико Търново и завършва при 265-ти км при пресичането с пътя Бяла – Търговище.

Лот 2 – с дължина 33,5 км – от пресичането с шосето Бяла – Търговище до връзката с пътя Търговище – Разград.

Лот 3 – с дължина 11,9 км – от пресичането с път II-49 до изграждащия се в момента участък Белокопитово – Буховци, при пресичането на път I-4 с път III-5102