Ани Петрова от Странджа планина, която показа чутовна воля и не допусна стадото ѝ да бъде избито заради чумата, спечели окончателно съдебната битка. С решение от вчера Върховният административен съд (ВАС) се произнасе, че чумата по овцете и козите не е доказана.

През есента на 2018 г. областното поделение на Агенцията по безопасност на храните регистрира две положителни проби в животновъдния обект на Ани и разпореди той да бъде заличен. Овцете трябваше да се умъртвят. Жената оспори пробите, не пусна ветеринарите, обикновени хора и опозиционни партия я подкрепиха.

Тези вълнения бяха част от големия скандал, свързан с избиването на животни в Странджа заради чумата. През цялото време стопанката твърдеше, че стадото ѝ е здраво, а медийни кадри свидетелстваха за това. Впоследствие битката се пренесе в съдебната зала, за да се стигне до дело във ВАС, което завърши в полза на стопанката – заповедта от есента на 2018 г. е отменена.

Най-важната част от решението на ВАС гласи:

“Не са изложени обективни факти, установяващи безспорното наличие на болестта по животните и съображенията за вземането на крайните мерки за преодоляването й. (…) В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта ЧДПЖ във времето в конкретния регион и степента на разпространение”. Съдът отчита, че свидетелските показания установяват добро здравословно състояние на стадото в различни етапи от периода юли – септември 2018 г. Пък и… представената справка от БАБХ показала, че 203 овце били живи впоследствие, включително двете с уж установена чума.

Припомняме, че бяха избити десетки хиляди животни без да има категорични доказателства, че има чума по дребния рогат добитък. Жертва на безумието стана и стадото на баба Дора. Журналистът Димитър Байрактаров организира протест и подписка с отворено писмо до президента Румен Радев, който свика Консултативен съвет по национална сигурност. Журналистът направи и поредица от телевизионни предавания и разследвания в подкрепа на животновъдите. Сега кой ще понесе политическата и имуществена отговорност за съсипаните животновъдни ферми.