Анализатор: Ако Израел нахлуе в Газа, реакцията на Иран ще е повече от дипломатическа

И двете страни са губещи от задълбочаващия се конфликт. И двете страни се отдалечават от мирното разрешаване на конфликта.
Това мнение изрази пред БНР външнополитическият анализатор Цветан Кръстев във връзка със сблъсъците между „Хамас“ и Израел.

И за Израел, и за Палестина случващото се е огромна трагедия, смята той.

Т. нар. споразумение за две държави беше прокламирано най-вече от Египет и Йордания, които биха действали като медиатори, отбеляза Кръстев. Сега обаче по думите му „това решение изглежда твърде далече“.

Две са най-разпространени версии за избухването на военния конфликт. Едната обяснява „проспиването“ на израелските служби с това, че военното крило на „Хамас“ е действало без знанието на политическото. Другата теория е, че става дума за последствия от радикални и провокативни изказвания и действия на израелската власт, която е с изразен националистически облик, спрямо Палестина през последната година, поясни анализаторът.
Мобилизацията на израелски военни е с цел да покаже силата на израелската армия, която е най-силната в региона, допълни той.

„Хамас“ знае, че не може да води сама тази война с Израел. При военни действия могат да мобилизират между 40 и 50 000 души срещу тристахилядна армия. Затова и техни представители заявяват готовност да седнат на масата на преговорите, посочи още в анализа си Цветан Кръстев.

„Хамас“ нямат ресурс да извършват подобни атаки сами, ще търсят подкрепа и координация от други военни групи, други милиции. Може да се включи трета държава в конфликта“, подчерта Цветан Кръстев, визирайки „Хизбула“. Според него е налице задълбочаващо се сътрудничество между двете групировки.

Наложената на ивицата Газа блокада показва, че израелското правителство е готово да нахлуе в Газа и да действа за пълното унищожаване на Хамас, коментира Кръстев в предаването „Преди всички“. Той прогнозира, че такъв ход би провокирал реакция от други военни групи и държави в региона.

„При такъв ход Иран ще имат повече от дипломатическа реакция. В Ливан „Хизбула“ изцяло подкрепя „Хамас“ в тази война.“

За Израел това ще означава и отдалечаване от други държави в региона, каза още Цветан Кръстев.

Според анализатора „Хамас“ ще поискат първо отпадане на блокадата, гаранции за сигурност и варианти за амнистия. Ще настояват и за по-голяма автономност на ивицата Газа.