Аз направих едно малко разследване за дипломата на главния прокурор Иван Гешев. Оказа се, че личните данни липсват, няма номер на диплома, удостоверението за правоспособност няма номер. Заверката очевидно не е от юрист, защото няма подпис, няма факултетен номер, няма дипломен номер. Тази диплома е издадена въз основа на указ Но. 2415 от 1987г. на председателя на държавния съвет Тодор Живков. Този указ не действа след 1990 г. В самия сайт на Академията е записано, че дава юридическа правоспособност само до 1991 г. Дипломата на Гешев е от 1994 г.

Това коментира адв. Минчо Спасов в ефира на “Честно казано с Люба Кулезич”.

“В действащия към онази дата закон пише, че ВУЗ-овете се създават със закон, а не с указ от Държавния съвет. В сайта на Академията на МВР пише, че докрая на учебната година 1989-1990 г. на завършилите факултетите на Държавна сигурност “Народна милиция” се признава специалност “Право”, но не и след 1990 г. Едва 2002 г. Народното събрание приема закон, съгласно който ВИПОНД депутатите са приели предложението на председателя на НС Огнян Герджиков студентите и курсантите, изучаващи “Държава и право” да придобиват само образователна степен “Бакалавър”, така завършващите тези специалности няма да имат право да извършват юридическа професия. Точно “Държава и право” е специалността на Гешев. Към тази дата това учебно заведение не е имало статус на ВУЗ”, коментира той.

Адв. Иван Петров пък анализира думите на адв. Спасов: “Доколкото разбирам Гешев няма правоспособност да бъде магистрат. Ако той изначално не е имал тази правоспособност, той изобщо не е могъл да встъпи като следовател, прокурор или главен прокурор. Ако това действително се провери и дали ВИПОНД са могли да издавата специалност “Право”, то може да се окаже, че Гешев не може да бъде част от съдебната система. Като са го допуснали веднъж в нея, след това са решили, че може да го развиват вътре в нея”, коментира той.

Източник: eurocom.bg