След като има готови, изготвени списъци, след като тази ваксина се транспортира при определени условия, как така остават ваксини? Това значи, че някой не си е свършил работата, не е попълнил правилно. Според мен това е СРЗИ. От юридическа гледна точка последици ще има както за тези хора, така и за държавата ни. Тя трябва да осигури равенство в полза на всяка услуга по обществено здраве.

Това заяви пред Българската национална телевизия адв. Мария Петрова, екперт по медицинско право. Заедно с нея в студиото на БНТ бе и Аркади Шарков. Повод за острия й коментар е скандалът в Сандански, който избухна този уикенд. В социалните мрежи се появиха кадрри от ваксинирането на общински съветници в града, което създаде притеснения, че е нарушен ваксинационния план. Впоследствие здравните власти заявиха, че са установени науршения.

 

“За мен от юридическа гледна точка остава неясно първо със спомагателен съветнически характер ли е този ваксинационен щаб. Основните критерии за фазите на ваксинация са посочени като етични и епидемиологични, но никой не се е мотивирал кои са точно етичните критерии и какво в епидемиологичната обстановка налага това”, допълни още адв. Петрова.

 

“Между лекар и лекар има разлика. Аз също притежавам медицинска диплома и съм лекар по образование, макар да практикувам като адвокат, но смятам, че е неморално да ползвам това и да отида да се ваксинирам преди колегите си в “Пирогов”. За да не се създава това, трябваше и Министерството на здравеопазването и властимащите, освен тези критерии да направят и правилна оценка на риска, да дефинират ясно групите. Има една четвърта подточка “помощен персонал”. Там можем да вкараме всеки. Не ми е ясно как разграничаваме възрастните хора над 65 години, защото тези в старческите домове са приоритетни в трета фаза, за разлика от онези, които се обгрижват сами. Не виждам какво направи държавата за огнищата, които избухнаха в такъв тип заведения и каква отговорност понесоха те”, категорична беше още адв. Петрова.

 

Здравният експерт Аркади Шиваров смята, че липсата на достатъчно информация е сериозен проблем при ваксинацията у нас.

 

Аркади Шарков коментира, че по всички останали държави, където се провеждат ваксинации, има инфографики – по много прост и точен начин е описано какво са ваксините, кой ще се ваксинира, защо се ваксинират първи, а у нас всичко се прави през пресконференции.