На 24 ноември 2019 г. Министерството на отбраната на Русия демонстрираха хиперзвуковия планиращ крилат боен блок “Авангард” на екип от американски инспектори, като част от мерките за прозрачност според Договора за ядреното оръжие СНВ-3 със САЩ. И беше съобщено, че новото оръжие ще влезе на бойно дежурство през декември 2019 г.
Шах и мат.
“Авангард” ще лети 27 пъти по-бързо от звука /27 Маха/, ще изминава 34 000 км/час със скорост 8,6 км/сек.
Това означава, че от декември 2019 г. САЩ са тотално уязвими от руски изпреварващ, насрещен или ответен удар и нямат никаква отбрана срещу тази/тези технологии.
Путин заяви, че създаването му представлява технологичен пробив, съпоставим с пускането на първия спътник в СССР през 1957 г.
На презентацията на “Авангард” стана по-рано. На 27 декември 2018 г. в присъствието на Путин, в Националния център за управление на отбраната /така наречената Нова Ставка/, беше извършен изпитателен пуск на междуконтинентална балистична ракета с комплекса “Авангард” с хиперзвуков планиращ крилат боен блок.
По време на полета, хиперзвуковият блок е извършвал вертикално и хоризонтално управляемо маневриране и в определеното време е поразил условната цел на бойното поле на полигона.
“В Русия се появи нов вид стратегическо оръжие” – каза Путин.
За онези, които разбираха какво се случваше в тези моменти, беше ясно, че Путин можеше да направи и друго изявление, а именно, че “Авангард” сложи край на Третата световна война с победа на Русия.
Защо?
Защото “Авангард” и останалите демонстрирани преди и след това нови хиперзвукови оръжия на Русия поставиха както неведнъж писахме, начало на ерата, на новата хиперзвукова геополитика, в която:
хиперзвуковите оръжия елиминират веднъж завинаги англосаксонско-ционистката “класическа” геополитика;
това е край на американската военна доктрина за така наречения “бърз глобален удар”, който от 27 декември 2018 г. официално вече не може да бъде нито бърз, нито глобален, нито удар;
направо е нулирана американската противоракетна отбрана в САЩ и Европа и нейния потенциал за изпреварващ обезглавяващ удар;
дава възможност именно на Русия да нанесе бърз глобален и обезглавяващ удар не само срещу САЩ и НАТО, но във всяка точка на планетата;
внася напълно нови и тепърва изяснявани драматични промени в глобалното позициониране на силите и неговите центрове със затихващи функции на САЩ и НАТО. И Китай вече въведе няколко хиперзвукови вида оръжие и др.
Това беше отговорът на Русия на излизането на САЩ през 2001 г. от Договора за противоракетната отбрана от 1972 г., който беше основата на ядреното стратегическо равновесие на планетата, и на съобщеното неотдавна излизане на САЩ от Договора за съкращаване на средните и малки ракети от 1987 г., с което Пентагонът иска да излезе на ударни позиции на границите на Русия и да превърне Европа в бойно поле на новата голяма война.
И именно в този момент от Ставката показаха изстрелването на новия хиперглидер “Авангард”, който, от неговата шахта на Домбаровский, долетя със скорост 27 Маха, т.е. 27 пъти скоростта на звука, до целта на полигона на Камчатка.
Тъй като от няколко десетилетия следим военната тематика въобще, и ракетно-ядрената в частност, беше наистина интересно да наблюдаваме влизането на Путин в Ставката, рапортуването на началника на Генералния щаб Герасимов и на застаналия до него Сергей Иванов, който от доста време изчезна от сцената и беше изпратен да се занимава с “проблемите на околната среда”. Нищо подобно. Сергей Иванов най-вероятно е един от координаторите на новата оръжейна програма на Русия във всички нейни аспекти, която е без прецедент в световната история.
И тъй като от доста време следим оръжейната тематика, ще ви издадем една тайна – в Русия никога не се съобщава за предстоящо въвеждане на ново оръжие на въоръжение, ако то вече не е било въведено, и никога не се извършва изпитателен опит с това оръжие, особено с такова хиперзвуково чудовище, ако преди това не са били извършени успешно няколко такива опити.
И ще припомним, че няколко дни преди 27 декември 2019 г. някъде в Хабаровския край “някаква бомба” или “метеорит”, или “друго нещо”, отнесе върха на един местен вулкан, като, извън практиката на руските медии, бяха показани снимки от този затънтен край, унищожените няколко квадратни километра и огромните маси свлечени в руслото на местната река и т.н. За всеки случай беше изпратена и група за “радиационна проверка”, която съобщи, че “няма… радиация”.
С една дума – дали унищожението на този вулкан в Хабаровския край беше предишният опит с “Авангард”, като даже в Ставката бяха изненадани от онова, което тази нова хиперзвукова бойна част може да извърши?
А какво може?
Да поразсъждаваме защо именно “Авангард”, “Сармат”, “Кинжал”, “Буревестник” и т.н. са сигналите за края на Третата световна война, не само защото нищо не може да ги спре, но и защото всяка противоракетна отбрана става ненужна и напълно безпомощна. И как сега САЩ ще защитават с Брус Уилис цялата галактика, ако не могат да защитят самите себе си.
Става дума за боен хиперзвуков планиращ блок, движещ се с около 34 000 км/час. Сами можете да изчислите за колко време ще долети до САЩ, Англия или Канада, и защо американците вече могат да се простят с илюзиите за някакъв бърз глобален удар. Такова нещо вече не съществува срещу хиперзвуковите оръжия на Русия и Китай.
Хиперпредставлението обаче тепърва започва. Този път шокът е наистина зашеметяващ и наистина исторически.
Оказа се, че всичко това е възможно.
Какво представляват днешните междуконтинентални балистични ракети “Топол”, “Ярс”, “Булава”, “Сармат”, “Минитмън”, “Трайдън” и т.н.? Всичките летят по балистични траектория, чиято висша точка е примерно 1000-1500 км. изминават разстояние от 7000 – 15 000 км.
Към целта лети така нареченият “автобус” или платформата, на която се намират бойните блокове. В нужния момент “автобусът” ги изстрелва и те летят вече по своя полет като бойните блокове падат към целта със скорост 5-7 км/сек. През атмосферата преминават за около 20 секунди, като забавят скоростта и се нагряват. Нагряват се силно. Защитата на атомната бомба, намираща се вътре в бойния блок е приоритет.
Какво става при “Авангард”? Той е доста по-голям в сравнение с обикновените бойни блокове. Има собствена система за управление и лети не в Космоса, а в атмосферата в голяма част от полета си.
Това означава, че той е изстрелван на старта в обикновена балистична междуконтинентална ракета – “Топол”, “Сармат”, “Стилет”, само че на борда например на “Сармат”, вместо 10 бойни блока по 500-800 килотона има само 3 планиращи бойни блока “Авангард”, който е голям по размери.
Носещата ракета се издига на 1300 км на висшата точка. “Авангард”-ите се отделят от нейния “автобус” и с рязка маневра падат надолу в атмосферата до височина от около 40-50 км. И там – в атмосферата, вече летят до целта 3000 или 10 000 км не 20 секунди, а примерно 5 или 10 минути, и силно се нагряват, евентуално до 2000 градуса.
Защо в атмосферата? Защото заради евентуалните лазерни оръжия на САЩ руските бойни блокове ще летят в атмосферата, където лазерите няма да ги спрат или унищожат.
Освен това руснаците винаги пускат бойните си блокове със съпътстващи лъжливи цели.
Това означава, че “Авангард” просто е невидим за ПРО на САЩ – сега и в бъдеще, и е неунищожим. Как да бъде открито това плазмено кълбо, летящо с хиперзвукова скорост? Няма начин, нито може да бъде засечено, нито унищожено.
Добре, да кажем, че американците успеят да направят противоракета срещу хиперзвука на Русия. Но в бойни условия срещу бойните блокове лъжливите цели ще е нужно огромно количество ракети-прехващачи. Русия има на наземни и подводни носители около 1500 бойни блока. Значи, за да бъдат прехванати ще са необходими 15 000 ракети-прехващачи, ако се предвидят по 10 прехващачи на всеки боен брой, т.е., за да бъдат прехванати 1500 бойни блока на Русия, ще са необходими хиляди американски ракети-прехващачи. Такова нещо икономиката на САЩ, която е в дълбока криза, не може да издържи.
С наличните бойни блокове на стратегическите си ядрени сили Русия ще може да нанесе по САЩ не един и не два ядрени удара, а няколко, като всички прехващащи бази на САЩ на тяхна територия или Европа ще бъдат предварително унищожени с удар например от “Искандер”.
Това означава, че “Авангард”, независимо дали е хиперзвуков боен блок или планираща или маневрираща бойна глава, променя хода на историята.
“Авангард”, като геополитическо оръжие е обезглавяване на англосаксонско-ционистката “анаконда”, т.е. на геополитиката на Запада за удушаване на Русия.
Споменахме, че още през 2001 г., веднага след тероризма в Ню Йорк, съчинен от мафията Буш – Чейни – Клинтън – Нетаняху, САЩ едностранно излязоха от Договора за ПРО и изнесоха опорните си точки в Полша, Румъния, България, Прибалтика. Последва смяната на режимите в Грузия и Украйна, така че Русия по цялата си стратегическа дълбочина да бъде прострелвана от ядрени средства на САЩ и НАТО.
Мекият вариант предвиждаше унищожение на руските ракети още в шахтите или на техния старт.
Твърдият вариант беше споменатият обезоръжаващ удар, т.е. доктрината “бърз глобален удар”, която ще лиши Русия от възможността да започне контраатака.
Но именно “Авангард” е един от отговорите на Русия на ядрената доктрина на САЩ. Защото “Авангард” може да бъде носен както от междуконтинентални балистични, така и от ракети със средна далечина – разстоянието не е важно. Важното е, че този комплекс е убиецът на американската ПРО.
Тук се крие и тайната за названието на “Авангард” – той разчиства пътя на всички други руски ракети, които ще достигнат целите без проблеми. “Авангард” не е балистична ракета, той е преди всичко хиперзвуков управляващ боен блок, който може да бъде носен от различни носители. Като ракета той не може да бъде съкратен и не попада под някакви действащи договори. Едва ли Русия ще се съгласи с неговото съкращаване с договори в бъдеще, за разлика от Горбачов, който съкрати уникалните “Ока”.
ПРО на САЩ търпи тотален крах. Базите в Източна Европа губят всякакъв смисъл. В това число и в България.
Обобщавайки, “Авангард” сложи край на Третата световна война. На 27 декември 2018 г. стана технологична революция в ракетостроенето. Тя стана в Русия.
Бойният блок на “Авангард” разви на финалния участък на траекторията скорост от 27 Маха. Технологията издържа изпита и е приета на въоръжение.
Какви ще са практическите последици в хиперпрограмата:
1. Най-вероятно полетните изпитания на новата тежка ракета “Сармат” ще изчакат приемането на “Авангард”. “Сармат” при такъв хиперзвук и такава мощност става “Сатана” на квадрат, най-мощното оръжие в историята на човечеството.
2. Над 120 милиарда долара и 20 години работа, похарчени от Пентагона за ПРО и Aegis бяха хвърлени на вятъра. Те са безполезни срещу руските ракети. Като носител на “Авангард” бяха извадени от складовете старите съветски течногоривни ракети YP-100, което е много по-евтино. Шахтите се строяха именно за тази ракета.
3. Задачата за минитюризацията на новата хиперзвукова технология ще бъде решена бързо. Сега ще се появи хиперзвук и на ракетите със средна далечина с морско базиране.
4. В близките 3-4 години ще се появят руски средни ракети до 5500 км с морско базиране – в началото над водата, а след това и на подводници. Това означава, че 12-те американски самолетоносачни групировки, крайцери, десантни кораби ще бъдат плаващи братски могили на хиляди морски пехотинци на СЩА. Защото всяка руска фрегата с ново оръжие на борда става убиец на цяла самолетоносачна групировка.
С хиперзвука Русия обезоръжи световния полицай САЩ.
И ако някога напишат, че Третата световна война приключи на 27 декември 2018 г. с въвеждането на хиперзвуковия маневриращ боен блок “Авангард”, ще бъдат напълно прави.

Източник: strogosekretno.com